Utställning

Utställning

PDF hundutställning


Hundutställning

(Exteriörbedömning utifrån hur väl hundarna överensstämmer mot rasstandarden)


Många tycker det är intressant att få en objektiv bedömning på hur deras hund motsvarar rasstandarden utseendemässigt (exteriört). Det är viktigt att komma ihåg att den perfekta hunden inte finns och aldrig kommer att finnas.


Den rara hund man har med sig tillutställningen fortfarande är lika rar och älskad när man åker hem, vad domaren än tycker. Det är naturligtvis roligt att träffa andra hundägare med samma ras som du själv har. Kanske träffar du din hunds syskon eller föräldrar.


Det finns två typer av hundutställning, officiella och inofficiella. De officiella anordnas av Svenska Kennelklubben (SKK) eller någon av dess specialklubbar. De är endast öppna för av SKK-registrerade hundar. Där dömer endast auktoriserade domare och resultatet stambokförs, vilket betyder att Svenska Kennelklubben registrerar och arkiverar dem.


De inofficiella utställningarna anordnas av olika hundklubbar och domarna där behöver inte vara auktoriserade. Resultaten från dessa utställningar sparas inte. De brukar vara en utmärkt träning för nybörjare i hundsporten och även för ”nybörjarhundar”. I denna text behandlar vi främst officiella utställningar, men likheterna med de inofficiella tävlingarna är stora.


Hundarna delas in i tio rasgrupper som baseras på typ och användningsområde. De olika raserna bedöms i olika klasser, främst efter ålder. Här går vi inte närmare in på det utan rekommenderar ett besök hos Svenska Kennelklubben där du kan läsa mer.


Vad behöver du då tänka på om du vill anmäla din hund till en hundutställning? I första hand skall du prata med din hunds uppfödare för att få råd och tips. De allra flesta uppfödare hjälper gärna sina valpköpare och tycker att det är roligt att hunden ställs ut.


Första utställningen upplevs lätt som stressig och rörig. Det är därför en god idé att först besöka en hundutställning utan hund så att du får se hur det går till. Börja med att deltaga i en mindre utställning, gärna utomhus, där det oftast inte är lika trångt som på en del inomhusutställningar.

Källa; Agria


Mer om Utställning kan du läsa här>>


Anmälan till officiella och/eller inofficiella utställningar kan du hitta på:


Svenska Kennelklubbens utställningar hittar du på  SKK:s kalendarium SKK:s internetanmälan


Hundsport på nätet har också en kalender över Länsklubbarnas utställningar 2014


Svenska Schnauzer Pinscherklubbens utställningar hittar du här.

SSPK samarbetar med BEAM Showservice när det gäller utställningsadministration.

Detta innebär att all utställningsanmälan görs via BEAM


Dvärgpinscherklubben arrangerar varje år en rasspecial.


Inofficiella utställningar i hela landet hittar du samlat hos Hundtwitter.