Utställning

Utställning

Det är verkligen fascinerande att få en objektiv bedömning av hur ens hund står sig i jämförelse med rasstandarden på en hundutställning. Trots att den perfekta hunden inte existerar, är det spännande att se hur ens egen fyrfotade vän mäter sig mot andra.


Det är viktigt att komma ihåg att oavsett vad domaren säger, förblir ens hund lika älskad och unik som alltid. Att delta i en hundutställning är inte bara en chans att få en professionell bedömning av hundens exteriör, utan också en möjlighet att träffa andra hundägare med samma ras och kanske även hundens släktingar.


Det finns två typer av hundutställningar att utforska: officiella och inofficiella. De officiella utställningarna arrangeras av Svenska Kennelklubben och kräver att hundarna är registrerade där. Å andra sidan, de inofficiella utställningarna är mer avslappnade tillställningar som inte kräver auktoriserade domare och resultaten sparas inte. På officiella utställningar är valpklass från 6 månader medans inofficiella utställningar har de ofta valpklass från 4 månader. Tänk på att hundar under 4 månader får ej vistas på utställningsområde.


När det kommer till att anmäla sin hund till en utställning är det klokt att rådgöra med hundens uppfödare för tips och råd. För nybörjare kan den första utställningen vara överväldigande, så att delta som åskådare på en tidigare utställning kan vara en god idé för att få en känsla för atmosfären och rutinerna. Det kan vara bra att söka upp någon som har ringträning så man får träna innan. Det kan se väldigt enkelt ut men det är svårare än man tror. Det är viktigt att hunden låter sig bli hanterad samt bör hunden kunna stå still och gå på sina fyra tassar.


Oavsett om det är din första eller tjugonde utställning, är en hundutställning en rolig och spännande upplevelse för både hund och människa. Så varför inte ta chansen och ge din fyrbenta vän och dig själv en dag fylld med äventyr och kanske till och med lite berömmelse på vägen!


Läs mer om utställning på SKK:s webbplats >> 

Uppdaterad: 19/3-24