Rallylydnad

Rallylydnad

Vad är Rallylydnad?

Rallylydnad är en relativt ny hundsport som introducerades i Sverige år 2011. Det kan beskrivas som avancerad vardagslydnad och fokuserar på samarbete, kontakt och glädje mellan hund och förare. Sporten är öppen för alla åldrar och både unga och gamla kan träna och tävla. För tävling krävs att hunden är över 10 månader gammal.


Under en tävling genomför hund och förare en bana med 12-20 moment, beroende på vilken klass man tävlar i. Varje moment illustreras av en skylt som beskriver övningen med text och bild. Det finns totalt cirka 106 moment uppdelade i fyra klasser: Nybörjare, Fortsättning, Avancerad och Mästare. I de första två klasserna förs hunden på förarens vänstra sida, medan i de senare två klasserna kan hunden föras på både vänster och höger sida.


Domaren bedömer ekipaget under banans genomförande och börjar med 100 poäng, varifrån avdrag görs. Föraren får uppmuntra hunden verbalt för att uppnå bästa resultat, men tillrättavisande eller obehagliga kommandon är inte tillåtna. Föraren får inte heller medvetet vidröra hunden under tävlingen.
Rallylydnad är en idealisk aktivitet för vanliga familjehundar och främjar glädje och samarbete. Genom träningen utvecklas kommunikationen mellan hund och förare och resulterar i en lydig och samarbetsvillig hund som fungerar väl både i hemmet och i offentliga miljöer. Sporten är inte fysiskt krävande och passar därför även äldre hundar och förare.


Regler för rallylydnad >>

Uppdaterad: 18/3-24