Freestyle/HTM

Freestyle/HTM

Bjud upp din hund till dans! Freestyle och heelwork to music är hundsporter som kommit till Sverige och Europa från USA och Kanada. Idag finns sporten i Norden och i många av Europas länder och den blir allt populärare. När sporten först kom till Storbritannien var den tänkt som pausunderhållning och uppvisning vid större hundutställningar. Man ville locka ungdomar att börja träna och tävla i lydnad med sina hundar. Då var det främst varianten av freestyle som kallas för heelwork to music som gällde. Glädjen och samarbetet mellan förare och hund är mycket viktigt. Om du gillar musik, dans och hundar och om du och din hund dessutom gillar att showa och uppträda inför folk har du hittat helt rätt – freestyle!


Freestyle är ett engelskt uttryck som kan översättas med ”fri stil”. Uttrycket gör också att man kan skilja det åt från heelwork to music som är ”fotgående till musik”. Men båda varianterna kan beskrivas som ett slags dans- och lydnadsprogram som förare och hund utför tillsammans med musik.


För att få tävla måste hunden vara minst 12 månader.


Hur freestyle går till

Ett program ska innehålla flera olika rörelser som hunden utför tillsammans med sin förare. Programmet ska innehålla mycket show och glädje och utstråla samarbete och tajming mellan förare och hund. Hunden ska vara följsam och lydig för dina kommandon och det ska synas att du och hunden genomför programmet tillsammans. Ett program består av bitar som tillsammans ska bilda en harmonisk enhet. Den första biten är de olika rörelserna som hunden utför. De andra bitarna går ofta in i varandra; musiken och temat för programmet och till sist att sätta ihop alla rörelser till ett program som följer musiken, det som kallas för koreografi. En av de viktigaste grundreglerna är att rörelser och tempot ska utgå från hundens vilja och förmåga.


Heelwork to music

Är en publiksport, precis som freestyle, men här är det ett bra och följsamt fotgående som ska vara dominerande under hela programmet. Hunden och föraren ska arbeta nära varandra hela tiden, under minst 75 procent av programmets längd, resterande 25 procent består av freestylerörelser. Hundens position kan vara på olika sidor om föraren och i de officiella regler för heelwork to music är upp till tio olika positioner tillåtna. I den här grenen kräver man mycket av hundens följsamhet vid ”fotgåendet” och att den håller sin position stabilt. Det har tagit lite längre tid för heelwork att få anhängare – i jämförelse med freestyle – men sedan ett par år växer intresset starkt.

 

En freestyletävling bedöms av 2 domare som sätter betyg på bland annat samarbete, koreografi, utförande och svårhetsgrad.


Full pott på allt ger 100 poäng totalt.


I de officiella reglerna finns tre klasser: klass I (den enklaste), klass II och klass III (den svåraste).


För att flyttas upp ur klasserna krävs minst 70 poäng.


Uppnår man mer än 70 poäng på tre tävlingar i klass I får man FSD I –

Freestylediplom I, och motsvarande i klass II.


Gränserna för programmens längd är desamma i freestyle och HtM och uppgår till:

  • Klass 1: Minst 1 minut och maximalt 2 minuter
  • Klass 2: Minst 2 minuter och maximalt 3 minuter
  • Klass 3: Minst 3 minut och maximalt 4 minuter

Uppdaterad: 31/3-2024