Köpa Dvärgpinscher

Till Dig som går i tankar att köpa DVÄRGPINSCHER

Här på vår hemsida finner du en lista på aktiva uppfödare av rasen, samt en lista på planerade och födda valpar. Där finns även ibland vuxna till omplacering.

 

Vad ska du då tänka på inför ditt valpköp.

För det fösta varför ska du köpa en registrerad Dvärgpinscher ?

En hund registrerad i svenska kennelklubben borgar för säkerhet. Dess uppfödare förbinder sig att följa klubbens grundregler för seriös och ansvarsfull uppfödning.

Det gäller såväl den kvalitetsmässiga som den juridiska biten. Det innebär att alla avelshundar , såväl tikar som hanar, används med hänsyn till rasklubben och

SKKs intentioner beträffande extreiör, mentalitet och hälsa.

Vad beträffar föräldradjuren i vår ras finns ett antal krav för uppfödaren att följa för att få hänvisning genom klubben.

Mer om dom kan du läsa på Planerade valpar eller Födda valpar

Vidare kan du läsa mer under Avel/hälsa om andra saker som kan vara bra att veta inför ditt köp.

Fråga gärna den tilltänkta uppfödaren om föräldradjurens hälsa. Det finns en mängd oregistrerade hundar ute på marknaden.

På de olika försäljnings-sajterna på Internet, och på tidningarnas annonssidor förekommer en del som marknadsförs som Dvärgpinscher och som ofta är en

blandning med bla. Dvärgpinscher i. En del är ”rasrena” men oregistrerade, anledningen till det kan vara olika, som ex att föräldradjuren är för nära släkt och kullen tillkommit genom tjuvparning, eller föräldradjuren för unga för att egentligen få valpar, eller att föräldrarna ej ögon lysta eller patella undersökta med UA och kanske därmed med en anmärkning på någon av dessa punkter, anledningarna kan som sagt var vara många. En seriös SKK uppfödare får under inga som helst omständigheter befatta sig med blandras eller avel med oregistrerad avkomma. Så se upp där ifall ni har något sådant köp i tankarna. Vad gäller blandraserna kan du då som valpköpare komma i kontakt med de inblandade rasernas respektive ras sjukdomar/defekter . Och det har i de flesta fall ingen av dessa blandras uppfödare någon som helst ”aning”om.

I dessa sammanhang kan man finna missvisande formuleringar, så se upp. Säljes enligt SKKs regler behöver inte innebära att hunden i fråga är REGISTRERAD hos SKK utan bara att den säljs enl. vad grundkraven är gällande vaccinering, id-märkning, besiktning och valpens ålder vid leverans mm. Det garanterar ingalunda att dessa uppfödare följer SKKs regler i övrigt. Även när det står REGISTRERADE så behöver det inte innebära att valpen har stamtavla utan endast att den enligt lag är id-märkt och därmed registrerad i Jordbruksverkets register och det är definitivt inte samma sak som att vara REGISTRERAD med SKK STAMTAVLA. Tänk även på att en oregistrerad Dvärgpinscher utestängs från många av de aktiviteter som anordnas av SKK och rasklubb.

Alla valpar i vår hänvisning är registrerade i Svenska Kennelklubben (SKK) och följer SKKs grundregler och rasklubbens rekommendationer vad gäller avel och etik.

För att få reda på mer om föräldradjuren i de olika kombinationerna gå till SKK:s hunddata.

Där hittar du detaljerad info om stamtavlor i flera led , ögonlysning, patella, utställnings, viltspår och andra meriter. För en beskrivning av olika veterinärdata, gå till SKK:s hunddata. Klicka sedan på Veterinärdata i vänsterkanten. Där kan du även finna info om ev. tidigare föräldrakombinationer/syskon mm.


Att köpa Dvärgpinscher

Viktig information innan du köper en dvärgpinscher. Det är vår förhoppning att du som köper en sådan sätter dig in i vad en dvärgpinscher är för typ av hund.

Läs mer om rasen under AVEL/RASINFO. Där finns en bra beskrivning om rasen. Givetvis förekommer det även variationer inom rasen beträffande såväl storlek som mentalitet. Men det finns det inom de flesta raser.

 

Till att börja med

Att skaffa hund är ett stort och viktigt beslut som rör hela familjen för en lång tid framöver. Det är viktigt att du har förankrat ditt beslut i hela familjen, så att alla är inställda på det arbete det innebär att få hem en ny familjemedlem. Låt alla vara delaktiga på olika sätt i hundens dagliga vård, även om den ibland kanske tyr sig mer till en av familjemedlemmarna. Det ska fungera även om denne person inte är därstädes. Har du väl skaffat dig en dvärgpinscher och får problem med den, vänd dig då i första hand till din uppfödare. Det ligger i din uppfödares intresse att det fungerar väl emellan dig och din hund. Att vända sig till olika forum i frågor som gäller hundens hälsa och uppfostran kan ibland ge vissa svar, men tänk dig noga för innan du gör det. Det kan gå väldigt snett och oskyldiga personer kan råka illa ut. Din uppfödare uppskattar nog inte det utan ser helst att du vänder dig till honom/henne i dessa frågor. En ansvarsfull uppfödare ställer gärna upp med råd och hjälp. De råd du får kan vara just det lilla som behövs som kan vara avgörande om du kan behålla din hund i en besvärlig situation. Så sträva alltid efter att ha en god relation med uppfödaren! Köp aldrig en valp från någon du inte känner att du kan ha god kontakt med. Det gäller att det fungerar många år framöver, och kanske du även vill köpa din hund nr. två från samma uppfödare.

 

Har du råd att skaffa hund?

Det kostar pengar att ha hund. Det tillkommer utgifter för vaccination, försäkring, utrustning, foder, mm. Veterinärkostnader i samband med olyckor och sjukdom kan bli kännbara. Vill du sedan ställa ut/tävla med din hund så tillkommer klubbavgifter, utställningsavgifter, resor och mycket mer. Sammantaget blir det många tusenlappar på ett år. Själva inköpssumman är nog det minsta, och köp den helst den inte på avbetalning utan spara hellre ihop summan som behövs.

 

Varför just en Dvärgpinscher?

Det kan man ju undra sig. En del faller först för utseendet, i många fall den svarta (kan det måntro vara dess likhet med dobermann). Ett litet tips , häng inte upp dig på färg utan mer på individ och hur föräldrarna är. En del faller för rasens mångsidighet. Dess fallenhet för såväl lydnads dressyr, agility, viltspår. Vad är just dina intentioner med att skaffa denna ras? Denna ras är helt enkelt vad man säger mycket hund i liten förpackning.

 

Hur handhar jag en Dvärgpinscher?

Dvärgpinschern mår bäst av en fast med vänlig hand. Liksom de flesta raser (och barn med för den delen) en god blandning av disciplin, kärlek och humor kommer du långt..

Du måste som ägare sätta bestämda gränser, likväl ha det förankrat i hela familjen och sedan hålla dem. En dvärgpinscher som tar över kommandot är ingen rolig syn och upplevelse. Du måste visa ett tydligt ledarskap, annars tar din hund din plats och det mår ingen bra av.

Det mesta om hur en dvärgpinscher är kan du läsa mer ingående om på hemsidan Avel/ras-info.

 

Hur ser tillgången på valpar ut?

För närvarande föds ca 500 ? valpar om året. Alla dessa förmedlas inte genom rasklubben. En del i vissa kombinationer är förhands tingade långt i förväg.

Vissa uppfödare väljer av andra anledningar inte att lägga ut kullen på valpförmedlingen. Dessutom är inte alla uppfödare med i rasklubben.

Hur lätt är det då att få tag i en valp? Det beror på tid på året, vilket kön eller vilken färg du har önskemål om..

Efterfrågan är av någon anledning störst på svarta tikvalpar och minst på röda hanar, paradoxalt nog eftersom ifall man ser rent utställningsmässigt så är det oftast de röda hanarna som vinner. Det är ofta mer välbyggda och med bättre päls. Många uppfödare tar sina kullar på våren, men det innebär inte att du alltid kan få tag på en valp till sommaren. Visst kan det tyckas att det är lättare med rumsrenhets träningen på sommaren och du hinner umgås mer med din valp då. Men du ska ju umgås med den under hela året. Den mest jobbiga tiden är från 6-8 mån ålder då den börjar bli könsmogen.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera